ספריית חב"ד ליובאוויטש
- דף הבית /
- ספרי כ"ק אדמו"ר /
- לקוטי שיחות /
- כרך לה /
- ויצא /
- שיחה א /
- 121 /
ספרי כ"ק אדמו"ר > לקוטי שיחות > כרך לה > ויצא > שיחה א > 121
ד. ויובן כ"ז בהקדם ביאור הגדרת השפעת הצדיק על העיר בפרש"י, שגם בזה שינה מלשון המדרש, שבמדרש איתא "שבזמן שהצדיק בעיר הוא זיוה הוא הדרה יצא משם פנה זיוה פנה הדרה"12, וברש"י מוסיף גם "הוא הודה", ולא עוד אלא שמקדים "הודה"13 לפני "זיוה" ו"הדרה"14 (וכן ברש"י רות לפנינו ליתא לתיבת "פנה הודה"15).
והנה בפי' תיבות אלו רבו הפירושים16, אבל כיון שרש"י, פי' לתלמיד בן חמש למקרא, לא ביאר ופירט פירוש תיבות אלו, עכצ"ל שס"ל שמובן מלשונות הכתובים בתורה גופא — ועל הסדר, מן המאוחר אל המוקדם:
הדרה: הלשון "הדר" מפורש בקרא — "והדרת פני זקן"17, שפירושו — בפשטות — לשון כבוד18. ועד"ז בנדו"ד, ש"בזמן שהצדיק בעיר. . הוא הדרה", כי כבודה של העיר הוא שיש בה דברים חשובים ויקרים, וכשצדיק נמצא בעיר נעשית עי"ז עיר מכובדת, עיר שדר בה צדיק.
זיוה: "זיו" הוא כמו "זיו השמש", שפירושו — מלשון אור, אלא שאין זה האור עצמו, אלא רק זיו והארה שמתפשט ממנו להאיר לעולם. ועד"ז בנדו"ד, ש"בזמן שהצדיק בעיר. . הוא זיוה", כי ע"י הנהגתו הטובה ומעשיו הטובים, ה"ה מקרין אור וזיו על כל אנשי העיר, ולומדים ממעשיו כו'.
הודה: גם "הוד" הוא מלשון אור (כמו זיו), כפי שמצינו בנוגע ל"קרני הודו של משה"19, ובלשון הכתוב20 "ונתת מהודך עליו", "זה קירון עור פנים"21 ("פני משה כחמה, פני יהושע כלבנה"21), אלא שב"הוד" יש ענין נוסף לגבי "זיו" — ש"קרן עור פניו" פעל ש"וייראו מגשת אליו"22, שמזה מובן, ש"הוד" אינו "זיו" סתם, אלא אור הגורם ליראה ופחד.
[וכמובן גם בפשטות: זיו החמה וזיו הלבנה אינם פועלים רגש של יראה ופחד, ואדרבה — נהנים מאורם, ואילו קרני הוד של משה — פעל שייראו מגשת אליו].
ועד"ז בנדו"ד, ש"בזמן שהצדיק בעיר הוא הודה" — שנוסף על ה"זיו" שמקרין על אנשי המקום להשפיע על הנהגתם, ישנו גם ענין של "הוד", שמקרין אור כזה שפועל על אנשי העיר רגש של ביטול ויראה23.
אמנם כ"ז הוא לפרש"י, שמפרש לפי פשטות הענין, ש"הוא הודה. . זיוה. .
12) בילקוט לפנינו "הוא זיוה הוא שבחה הוא הדרה" [וראה ב"ר הוצאת תיאודוראלבק שם בחילופי נוסחאות — שרק לפי גירסא אחת ישנו הלשון "הודה", וגם שם הוא לא בהחיוב, "הוא הודה", אלא לגבי יציאת הצדיק, "פנה הודה"].
13) וכ"ה בדפוס ראשון, דפוס שני* וכמה כת"י רש"י (שתח"י). ובכמה כת"י רש"י (שתח"י) מתחיל ב"הוא זיוה". ועד"ז בדפוס רומא.
15) ברות רבה איתא גם "הוא הודה", אבל מתחיל "הוא זיוה", ואח"כ "הוא הודה", וכן אח"כ "פנה משם פנה זיוה פנה הודה".
*) ובהמשך לשון רש"י "פנה משם" איתא "פנה זיוה (ואח"כ) פנה הודה כו'".