ספריית חב"ד ליובאוויטש
- דף הבית /
- ספרי כ"ק אדמו"ר /
- לקוטי שיחות /
- כרך לט /
- שבת חזון /
- שבת חזון /
- 8 /
ספרי כ"ק אדמו"ר > לקוטי שיחות > כרך לט > שבת חזון > שבת חזון > 8
שבת חזון
א. בביאור הפנימי של השם "שבת חזון" (שבפשטות הוא ע"ש ההפטרה1), ידוע מה שהביא2 הרה"ח הנודע ר' הלל מפאריטש3 "בשם הרב מבאַרדיטשוב נבג"ם", ד"שבת חזון" הוא מלשון מחזה, "שמראין לכאו"א מישראל4 המקדש דלעתיד מרחוק" (וכדלקמן ס"ב).
ויש לומר, שכאשר שבת חזון חל ביום הת"ב בעצמו (כקביעות שנה זו*), הרי ענין זה דשבת חזון — ראיית בית המקדש דלעתיד — הוא ביתר שאת ויתר עז.
דהנה ידוע5 שמטרת ענין הצומות (ובמילא — כוונתם הפנימית גם עתה) היא שיהפכו לימים טובים, בלשון הרמב"ם6 "שהם עתידים להיות ימים טובים7 וימי ששון ושמחה". וענין זה הוא בהדגשה יתירה בתענית דת"ב, ד"אין8 אומרים תחנון ולא סליחות בת"ב ואין נופלין על פניהם משום דאקרי מועד". ויתירה מזו איתא בירושלמי9 שביום שחרב הבית (ת"ב) "יליד מלכא משיחא"10. ובפרט ע"פ הידוע11 שביום הולדתו של אדם מזלו גובר, דלפי זה נמצא, שביום ת"ב מתגבר מזלו של משיח צדקנו12, והוא יום מסוגל לענין של ישועה וגאולה13. וענין זה נוגע להלכה למעשה, וכמ"ש הרח"ו14 בשם האריז"ל שזהו מהטעמים שאומרים "פסוקי נחמה" "ביום ט"ב במנחה. . כי אז במנחת ט"ב נולד המשיח הנקרא מנחם"15, וי"ל שזהו הטעם הפנימי שנק' ת"ב בשם "מועד".
ועפ"ז יש לומר, דכאשר הצום דת"ב
1) שאומרים בשבת שלפני ת"ב — תוס' מגילה לא, ב ד"ה ר"ח (בתחלתו). טושו"ע או"ח סתכ"ח ס"ח. הגמ"יי לרמב"ם הל' תפלה פי"ג ה"ד.
3) להעיר, שיום ההילולא שלו הוא י"א מנ"א (תרכ"ד) — ראה ראשי פרקים מתולדותיו בהקדמה לספרו פלח הרמון בראשית ושמות (הוצאת קה"ת).
7) כ"ה בדפוס רומי רמ ועוד (ראה רמב"ם הוצאת פרענקל). ולכאורה כצ"ל (בל' רבים, ככל ההמשך שם), ולא "יום טוב" כבדפוסים הנפוצים.
12) ראה מאמרי אדמו"ר האמצעי דברים ח"א ע' קב שבכל ט"ב נולד משיח. וראה בארוכה יפה ענף (השלם) לאיכ"ר שם.
15) כ"ה בשער הכוונות שם וברכ"י שם, ומסיים "כנזכר במדרש איכה רבתי" (וכ"ה בירושלמי ברכות שם). ובפע"ח (שכ"ג — כוונת ט"ב ובין המצרים בסופו) בהגהת צמח מביא מהרח"ו הטעם למה שאומרים ברכת הלבנה במוצאי ת"ב "כי בט' באב נולד משיח". וכ"ה במשנת חסידים (סוף מס' תמוז ואב) "מפני שבתשעה באב נולד מנחם לפיכך כו'".
*) שנת הדפסת השיחה (תנש"א), וכן דשנת תשמ"ח. המו"ל.