ספריית חב"ד ליובאוויטש
כשנסעו המשפיע לייסד את הישיבה בחברון בתחלת שנת תער"ב, לא נסעו על מנת להשתקע בארה"ק, אלא לתקופת זמן, עד אשר תתבסס הישיבה. ואז יראו מה לעשות אח"כ. הדבר התבטא בנידון שמירת יו"ט שני של גלויות, אשר כ"ק אדמו"ר מוהרש"ב נ"ע כותב בזה אל הרש"ז הבלין בכ"א אדר תער"ב (אג"ק שלו ח"ב אגרת שכח):
למדנו מכאן שעוד אחד משבעת התמימים השלוחים, חזר אף הוא לליובאוויטש, מיד בקיץ תער"ב, ולא נתברר לעת עתה מי הוא.
המשפיע הרש"ז הבלין ובני ביתו רצו לחזור, או לפחות לבוא למשך זמן לליובאוויטש, בקיץ תרע"ג. אמנם ה"ר אלחנן דוב מרוזוב, שהיה ממונה בליובאוויטש על המתעסקים בתמיכת הישיבה "תורת אמת", כותב לו בה' נשא (המשפיע ע' עב):
אולי קשור רצונו לחזור לרוסיה עם התוכנית לשלוח לחברון, את ה"ר אהרן תומרקין, בחורף תרע"ג, תוכנית זאת נזכרת באגרת כ"ק אדמו"ר מוהרש"ב נ"ע, שכתב אל כ"ק בנו אדמו"ר מוהריי"צ נ"ע, ביום ז' שבט תער"ג (אג"ק שלו ח"ב אגרת שסד):
אך אין דבר זה ברור, שאפשר היה אמור לנסוע בתור עוזר לרש"ז הבלין וכיו"ב. בכל אופן לא יצא הדבר לפועל. הרש"ז הבלין נשאר לנהל את הישיבה לבדו, עד קיץ תרד"ע.
על נסיעתו חזרה בקיץ תרע"ד מספר הרש"ז הבלין ברשימתו מיום כ"ב שבט תרפ"ב (המשפיע ע' עז):
ואח"כ הי[יתי] כל שנת תרע"ה בליובאוויטש.
על הנסיעה הזאת ונסיעת בני ביתו והתלמידים כותב רש"ז הבלין (הנכד) על פי מכתב זקנו לבני ביתו מיום כ"ט מנ"א תרע"ד, הנמצא בידו (שם):
סיבת נסיעתו אינה ברורה. אפשר שהיתה לשם חיזוק מעמד הישיבה והתפתחותה וביקור אצל אדמו"ר הרש"ב נ"ע ואפשר שעמדה על הפרק השאלה אם להמשיך בא"י. כפי המשתמע ממכתבו של הרז"ה לנו"ב מיום כ"ט מנ"א תרע"ד הנשלח מדאצע [זא]אלשע לא אבתה זוגתו להשאר במקומה וביקשה לשוב. מכתב זה כתוב תחת ההשפעה המזעזעת של פרוץ המלחמה העולמית הראשונה והתערערות מוסדות תבל. הרז"ה מוסר כי ביום הקודם נכנס אל אדמו"ר הרש"ב נבג"מ, ואדמו"ר התעניין במיוחד במצבם ושלומם של זוגתו והילדים הרבים. בענין התנגדותה להשאר ורצונה לחזור אמר אדמו"ר נ"ע כי אין השעה כשרה עתה לדון בענין זה.